2020. március 15.

Csíráztatás tojáshéjban? Mi az éj?!

Egyre több helyen lehet látni, hogy tojáshéjban csíráztatnak. Arra gondoltam, hogy én is kipróbálom ezt az elsőre talán furcsán hangzó módszert, mert imádom az ilyesmiket és kíváncsi voltam, hogy működik-e és hogy mennyire praktikus, főleg balkonkertben. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, hogy miért jó és hogyan kezdhetünk hozzá a tojáshéjas projektünknek.

Palántázás tojáshéjban
A3pfamily | Shuttersctock és Waltons

Miért jó? 
A tojáshéj teli van mésszel, ami nagyon fontos a növények számára, létfontosságú a megfelelő növekedésükhöz. A tojáshéjjal való csíráztatás és későbbi kiültetés során a növény hozzájuthat a tojáshéjban található kalciumhoz, ami elősegíti a növekedését, a tojáshéj pedig természetesen úton lebomlik majd. A tojáshéjas palántázás mellett ki lehet próbálni azt is, hogy nagyon finomra daráljuk vagy őröljuk a megtisztított tojáshéjat, felöntjük vízzel és pár napig állni hagyjuk, majd ezzel a keverékkel öntözzük meg a zöldségeinket, természetes módon trágyázva így őket. 
Ezen kívül a tojáshéj védi is a növényt, például a csigákkal szemben is, a puhatestűeket ugyanis felsértené a tojáshéj éle - bár ez a balkonkertünkben nem valószínű, hogy problémát jelentene. Mindemellett olcsó és környezetbarát megoldás.

Mi kell hozzá? 
Tojáshéj, tojástartó, szög, kicsi lapát vagy kanál, palántaföld, vetőmag, vízpermetező

Szükséges eszközök

Hogyan csináld? 
1. Kidobás helyett gyűjtsd össze a tojáshéjat! Ha tudod előre, hogy palántázásra akarod használni, eleve úgy üsd fel a tojást, hogy az egyik felét vagy a felső harmadát le tudd szedni, az alsó része viszont épp maradjon. 
2. Alaposan mosd meg a tojáshéjakat. Ha aggódsz a szalmonella miatt, ahhogy néhány percbe beleteheted a tojáshéjakat forrásban lévő vízbe. 
3. Egy vékony szöggel vagy más helyes tárggyal óvatosan szúrj egy lyukat a tojáshéj aljára. Erre a megfelelő vízelvezetés miatt van szükség, hogy a palánta gyökere ne álljon folyamatosan vízben.
4. Töltsd fel palántafölddel a tojáshéjakat egy kis kézilapát vagy kanál segítségével. 
5. Helyezd be a földbe a vetőmagokat (a csomagoláson jelzett mélységbe), majd nedvesítsd meg a földet egy vízpermetező segítségével. A tojások ezután visszahelyezhetők a tojástartóba, amiben praktikusan tárolhatjuk őket, amíg megnő a palántánk.


Amikor kész a palánta...
Ha kellően megerősödött és legalább két normális levelet hozott a palánta, akkor ki lehet ültetni egy nagyobb cserépbe, vagy akár a szabadba is. A kiültetéshez csak finoman nyomjuk össze a tojáshéjat a markunkban, majd egy-két héjdarabot szedjünk le a palánta aljáról, hogy a gyökérzet könnyen kijuthasson a tojásból. A palántát így, összetört tojáshéjjal együtt ültessük be a földbe.

Amint nekem is készen állnak a palánták a kiültetésre, jelentkezem a tapasztalatokkal. Egyesek vitatják, hogy volna bármilyen gyakorlati értelme a tojáséjban palántázásnak, mondván, hogy igazán csak akkor trágyázza a földtet, amikor teljesen lebomlik a tojáshéj, ami pedig hosszú időt vesz igénybe. Majd meglátjuk, hogy ezen kívül is megéri-e a tojáshéjakkal bajlódni...

1 megjegyzés:

  1. merit casino free spins no deposit no deposit bonus
    2021-12-06 바카라 사이트 07:30 AM · This bonus 제왕 카지노 is a good match bonus that you can win a lot of money from with 메리트 카지노 쿠폰 the free spins no deposit bonus.

    VálaszTörlés

Legnépszerűbb bejegyzések