2020. június 19.

Monstera adansonii (futó sajtpálma) gondozása és szaporítása

Ahogy megfigyeltem a facebookos növénykedvelő csoportokban, mostanság nagyon felkapott lett a Monstera adansonii, vagyis angol köznapi nevén a Swiss cheese vine. Magyar nevet nem igazán találtam hozzá, talán futó sajtpálmának lehetne fordítani, de ha valaki ismer más magyar nevet, akkor szívesen venném, ha megosztaná egy kommentben :) A sajtos elnevezés onnan ered, hogy ennek a Monstera fajtának nagy lyukak találhatók a levelein, amelyek igazán különleges megjelenést biztosítanak a növénynek. A népszerűsége is nyilván ennek köszönhető, igazi különlegesség lehet a lakásunkban.

Monstrea adansonii (futó sajtpálma)

A Monstera adansonii egy Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdejeiben őshonos futónövény, amely előszeretettel "mászik" fel az égbe törő fák törzsére, hogy minél több fényhez jusson. Egyes tanulmányok szerint a levelén található lyukak eredete is arra vezethető vissza, hogy az esőerdők sűrű, buja növényzetében minden növénynek meg kell küzdenie azért, hogy kellő mennyiségű fényhez juthasson, a lyukas levelek pedig lehetővé teszik, hogy a növény gyorsan növekedve minél nagyobb területet futhasson be, és minél több fényhez jusson, miközben jóval kevesebb energiát pazarol el a levélnövesztésre, mint a tagolatlan levelet növesztő társai.

Gondozása:

Elhelyezés: ahogy a rövid ismertetőből is sejthető, a Monstera adansonii nagy fényigényű növény, ugyanakkor érzékeny a direkt napsütésre. Gondoljunk csak bele, hogy bár igyekszik a fény felé törni, a fák lombozata a természetes élőhelyén is mindig biztosítja számára a megfelelő árnyékolást, így sosem kerül közvetlen napsütésbe. A legjobb, ha egy világos ablak közelébe helyezzük a cserepét, ahol minimum egy vékony függöny biztosítja a fény szűrődését.
Talajigény, átültetés: a megfelelő talaj összeállítása az egyik legfontosabb szempont a Monstera adansonii esetében. A talaj mindenképpen jó vízáteresztő legyen, különben hamar rothadásnak indulhatnak a gyökerei. Ehhez keverjünk például tőzeget a földjéhez, és mindenképpen olyan cserepet válasszunk számára, amelynek az alján könnyen távozhat a víz. Átültetésre akkor van szükség, ha a gyökérzete teljesen körülnőtte a földlabdát. Ne ültessük át túl korán, hagyjuk, hogy tényleg kinője a cserepét, mielőtt egy kicsivel nagyobb cserépbe ültetjük.
Öntözés: az az igazság, hogy a Monstera adansonii nevelésének egyetlen hátulütője az lehet, ha nem sikerül eltalálnunk az öntözés gyakoriságát és mennyiségét. Az öntözés tekintében közepes vízigényűnek mondható, ami annyit jelent, hogy szereti a kicsit nedves közeget, de sosem szabad hagyni, hogy vízben álljon. A kettő között úgy találhatjuk meg az egyensúlyt, ha két locsolás között hagyhatjuk kicsit kiszáradni a földjének felső pár centiméterét (ujjunkkal ellenőrizhetjük), majd alaposan megöntözzük (az alátétből pedig öntsük le a vizet).
Párásítás: trópusi növényként a nagy páratartalmú környezetet szereti, így fontos, hogy gyakran párásítsunk körülötte. Ez megoldható vízpermetezéssel, kavicságy készítésével, vagy ha sok trópusi növényünk van, beszerezhetünk akár egy párásító készüléket is. Különösen ügyeljünk a levegő nedvességtartalmának növelésére a fűtési szezonban!
Tápoldatozás: tavasztől nyárig havonta egyszer tápoldatozzunk vagy trágyázzuk, hogy megfelelően növekedhessen. Ősszel és télen nem szükséges tápoldatozni, illetve figyeljünk arra, hogy átültetést követően se tápoldatozzunk, hiszen ilyenkor az új talaj is ki tudja szoljálni a növény tápanyagigényét. A túlzott tápoldatozás leégetheti a növényünk gyökérzetét!
Metszés: a Monstera adansonii csodálatos látványt nyújt például egy mohaoszlopra futtatva, vagy éppen egy csüngő cserépbe ültetve. A felfelé futtatásért különösen hálás, hiszen természetes környezetében is felfelé fut, és így nagyobb leveleket fog növeszteni. Futónövényként azonban néha metszést igényelhet, ha túl hosszúra nyúltak egyes indái, vagy ha dúsítani szeretnénk a növényünket. Ilyankor nyugodtan vágjuk vissza a hajtásait, és formázzuk kedvünkre. A legjobb, ha kora tavasszal tesszük ezt meg.

Monstrea adansonii (futó sajtpálma)
Monstrea adansonii (futó sajtpálma)

Szaporítása:

A Monstera adansonii szaporítása nagyon egyszerű, csak vágjuk vissz az egyik hajtását úgy, hogy legalább három levél maradjon a száron, törjük le az alsó kettőt, majd helyezzük vízbe. A vizes gyökérnövesztést követően már be is ültethetjük egy cserépbe. Próbálkozhatunk rögtön földbe ültetéssel is, de a vízben való gyökereztetéssel nagyobb valószínűséggel járunk sikerrel. A gyökér növesztése körülbelül 3-5 hetet vesz igénybe. Ne lepődjünk meg, ha az újonnan gyökereztetett növényünk kisebb leveleket, kevesebb lyukat növeszt, mert ez természetes - később, a növény fejlődésével visszaáll majd a rendes méret.

Problémák és betegségek:

  1. A levelek széleinek barnulása és elszáradása jelentheti azt, hogy túl sok direkt napsütés érte a növényünket. Ilyenkor próbáljuk meg kicsit távolabb helyezni az ablaktól. Ha ez nem állt fent, akkor az öntözés gyakoriságán és mennyiségén kell változtatni. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt az alul- és túlöntözés között.
  2. Ugyancsak a levelek barnulásához vezethet a nem megfelelő páratartalom is.
  3. A levelek sárgulása, fakulása és helyenkénti száradása túlöntözésre, abból eredő gombásodásra, a gyökerek rothadására utalhat. Ilyenkor vegyük ki a növényt a cserepéből és ellenőrizzük a gyökérzetét, tegyük meg a megfelelő lépéseket a rothadás és gombásodás ellen, majd ültessük át egy új cserépbe. Vegyünk vissza a locsolás gyakoriságából, és ha tehetjük, válasszunk a növény számára agyagcserepet a műanyag helyett.
  4. A sárga levelek jelezhetnek tápanyaghiányt is. Ha erre gyakanodunk, gondoskodjunk a megfelelő tápoldatozásról vagy trágyázásról.

Egyéb érdekességek:

  1. Közepesen erős mérgezést okozhat a házikedvenceinknek, ezért mindenképpen olyan helyet válasszunk számára, ahol nem érhetik el.
  2. A Monstera adansonii és a Monstera obliqua külsőre hasonlító növények, de mégsem ugyanazok, az obliqua levelein jóval nagyobbak a lyukak, szinte inkább lyukakból áll, mint levélzetből, így az adansonii-nál is különlegesebb a megjelenése, és ezzel együtt jóval ritkább és drágább növény. Monstera obliqua nagyon ritkán kapható, inkább csak gyűjtőknél találkozhatunk vele. Ennek ellenére több webshopban és üzletben is találkozhatunk Monstera obliqua cimkéjű növényekkel, ezek azonban csak legfeljebb hibridek szoktak lenni, rosszabb esetben pedig az adansonii-t próbálják eladni obliqua-ként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések