2020. június 23.

Cukkini beporzása kézzel: miért, mit, hogyan

Bár látszólag gyönörûen fejlôdik a két cukkinim a balkonkertben, eddig egyáltalán nem hozott termést, pedig voltak virágok rajta. Ezek a hatalmas virágok azonban fôleg elszáradtak vagy letépte ôket a szél. Próbáltam utánaolvasni, hogy mi lehet ennek az oka, és arra jutottam, hogy valószínûleg a virágok beporzásával, jobban mondva annak a hiányával lehet a gond.


A tökfélék virágai: a cukkiniről és a többi tökféléről is tudni kell, hogy egylaki növények és egyivarú virágokat hoznak, ami azt jelenti, hogy külön hímnemű és nőnemű virágok lesznek rajta, de mindkét nemű virág megtalálható egyazon növényen. A hímnemű virágokat porzóknak nevezzük, ezek pollenjei átkerülve a nőnemű termő virágokra megindítják a termés fejlődését. A pollenek átjutása történhet a levegőben vagy méhek által, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor mi magunk is elvégezhetjük a beporzást. Sőt, szerencsétlenebb esetekben, ha valamilyen oknál fogva nincsenek méhek a környéken, akkor legjobb, ha mindenképpen elvégezzük a kézi porzást.

Ehhez fontos felismerni, hogy melyik virág porzó, és melyik termő: a hímnemű porzók virága egy hosszú és vékony száron található, míg a nőnemű termő virága inkább a cukkini törvénél jelenik meg, alatt csak egy rövid megvastagodott szár látható. Ez a megvastagodás igazából egy miniatűr termés, aminek a fejlődése a beporzást követően indul meg.


A cukkini beporzása kézzel: elég egyszerű folyamat, bárki meg tudja csinálni otthon, csak egy kis fülpiszkáló vagy vékony ecset kell hozzá. Lejjebb egy videó is található, ami bemutatja (angolul) a folyamatot.
  1. Először is győződjünk meg róla, hogy vannak porzó és termő virágaink is a cukkiniken. Én például észrevettem, hogy az eddig elszáradt virágok mind porzó virágok voltak, és termő virágok csak most kezdenek el virágozni, ezért sem volt eddig termés.
  2. Ha sikerült elkülönítenünk a porzókat és termőket, akkor vegyünk elő egy fülpiszkálót vagy egy vékony ecsetet, és a benyúlva a porzó (hímnemű) virágba gyűjtsünk rá polleneket. A porzó virágokat akár le is vághatjuk, ha úgy könnyebb a polleneket gyűjteni, hiszen ezekből úgysem lenne termés, mindenképpen leszáradnának.
  3. Válasszunk ki egy termő (nőnemű) virágot, és óvatosan vigyik fel a rá az összegyűjtött polleneket. Ha sikeres volt a beporzás, akkor az aprócska terméskezdeményből hamarosan cukkini fog fejlődni.
Ez a módszer működik más tökféléken is, nemcsak a cukkinin, úgyhogy ha biztosra akarunk menni, nyugodtan elvégezhetjük ezt a műveletet minden termő virágunk esetében :) Oh igen, és ahogy olvasgattam a tapasztalatokat a különböző blogokon, teljesen normális, ha jóval több porzó virágja van egy tökfélének, mint amennyi termője, vagyis nem kell aggódni, ha eleinte csak kevés termőt találunk!


Kép forrása: GrowVeg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések