2020. április 4.

Tulipánhagymák átteleltetése

Pár hete egy társasparti alkalmával kaptam a barátaimtól egy tulipánt. Annyira szép volt, hogy eldöntöttem, megpróbálom a hagymáját átteleltetni, hogy tavasszal újra virágozhasson. A tulipán egyébként a többi tavaszi hagymás társával egyetemben nemcsak a rendes kertünket, hanem balkonkertünket is illatos virágoskertté tudja varázsolni tavasszal, így érdemes a hagymák átteleltetésével bajlódni, ha már hozzájutottunk.


Hagymások átteleltetése: nemcsak a tulipánra, hanem más hagymásokra is igaz, hogy a virágzást követően elhullaltja szirmait, és fokozatosan elszárad a virág. Amikor a levelek és a szár egészen a hagymáig visszaszáradtak, akkor a hagyma kiásható a földjéből. Pár napig érdemes egy jól levegőző helyen száradni hagyni a hagymákat, mielőtt levágnánk a teljesen elszáradt növénymaradványokat a hagymákról, és mielőtt eltesszük őket télire. Szintén érdemes átvizsgálni a hagymákat, nincs-e közöttük penészes vagy más kárt szenvedett darab, nehogy a teljes hagymakészletünk tönkremenjen a tél alatt. A téli tárolásra lehetőleg hűvös, de nem túl hideg, száraz, sötét helyet keressünk a hagymáknak.

A tulipánom fokozatos elszáradása
Ami lakásban nehézséget okozhat, az a megfelelően hűvös és száraz hely kiválasztása a téli tárolásra. Akinek nincsen garázsa vagy tárolója a lakáshoz, annak az erkély túl hideg, a lakás maga pedig túl meleg erre. Ennek fényében nem biztos, hogy sikerülni fog az átteleltetés, de próbálkozni mindig lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések