2020. július 1.

Homalomena rubescens gondozása és szaporítása

Ez a növény az egyik új kedvencem. Teljesen lenyűgöztek a vörösbarna szárakon ülő hatalmas levelei! :) Mivel hazánkban annyira még nem elterjedt, de néhány helyen már lehet kapni, mindenképpen össze akartam foglalni a tudnivalókat a Homelomena rubescensről, amelyet köznapi néven smaragdvirágként (Emerald gem plant) vagy vörös pajzsvirágként (Red shield plant) emlegetnek.


A Homelomena rubescens Ázsia déli részein, elsősorban Bangladesh környékén található trópusi-szubtrópusi esőerdőkben őshonos, éppen ezért a nedves és páradús környezetet kedveli. Egyébként a Homelomenák a nagyon kedvelt filodendronok (például könnyezőpálma, futó sajtpálma) rokonai.

Gondozása:

Elhelyezés: világos helyen érzi igazán jól magát, ahol sok közvetett napsugárzás éri. Kevésbé fényes, félárnyékos környezetben is tartható, ekkor viszont jóval lassabban fejlődik. A közvetlen napsugárzást viszont nem tűri, a levelei könnyen megéghetnek.
Talaj, átültetés: egy jól szellőző, kedvező vízvezetőképességgel rendelkező talajt válasszunk vagy állítsunk össze a számára. A cserepe mindenképpen lyukas aljú legyen. Mielőtt átültetnénk, hagyjuk nyugodtan a gyökérzetet teljesen átszőni a földlabdáját, mert ez a növény ilyenkor fejlődik a leggyorsabban. Akkor érett meg az átültetésre, amikor a gyökerek körkörösen körülfonták a föld külső részét.
Öntözés: alapvetően szereti a nedvességet, de a túlntözést nem jól viseli. A legjobb, ha hagyjuk a földjánek a felső felét kiszáradni, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne legyen teljesen száraz a földje huzamosabb ideig.
Párásítás: esőerdei növényként a magas páratartalmú környezetet kedveli, de az átlagos páratartalmat is jól viseli (de ne tartsuk azért közvetlenül a fűtőtest mellett). Meserséges párásítással (vizes permetezés, kavicságy, párásító) viszont a kedvére tehetünk.
Tápoldatozás: csak tavasszal és nyáron igényli a tápoldatozást, ekkor is csak kis koncentrációban adagoljuk neki két hetente vagy havonta. Sose tápoldatozzuk, ha nagyon száraz földje, mert ilyenkor könnyen megégethetjük a gyökérzetét, helyette nedvesítsük meg előtte kissé a földjét.
Szaporítás: a legegyszerűbb, ha tőosztással szaporítjuk.


Problémái és betegségei:

  1. A Homelomena rubescens levelei sárgulásnak indulnak, ha kedvezőtlenek a környezeti körülményei. Ez alatt leggyakrabban túlöntözés vagy éppen alulöntözést érthetünk. Ha sárgulást tapasztalunk, dugjuk az ujjunkat a földjébe pár cm mélységbe és ellenőrizzük a föld nedvességtartalmát, ettől függően döntsünk, hogy túlöntözésről vagy alulöntözésről van-e szó.
  2. A levelek sárgulását okozhatja a kedvezőtlen hőmérséklet is. A Homelomena rubescens a meleg környezetet szereti, ha hideg éri például az ablakpárkányon, akkor azt a levelek sárgulásával fogja jelezni. Ilyenkor helyezzük át a növényünket egy melegebb helyre, és ha valóban ez volt a gond, akkor nem fognak tovább sárgulni a levelek.
  3. Ha barnulnak és elszáradnak a levelek szélei, akkor valószínűleg túl alacsony a levegő nedvességtartalma. Ha ezen nem próbálunk segíteni, akkor a szélek barnulása után a teljes levél besárgulhat. Ilyenkor minimum permetezzük a leveleket, vagy gondoskodjunk a folyamatos párásításról.

Egyéb tudnivalók:

  1. A levelek sárgulása nem minden esetben jelent gondot, ugyanis az idősebb levelek időnként elsárgulhatnak. Ez egy természetes folyamat, nyugodtan el lehet távolítani ilyenkor ezt a levelet egy éles metszőollóval vagy késsel. Ha viszont egymás után több levél is sárgulni kezd, akkor valószínűleg valamit nem jól csinálunk.
  2. A Homelomena rubescens mind a gyerekekre, mind pedig a házikedvencekre nézni mérgező növény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések