2020. március 2.

Sugárarália (Schefflera Arboricola) gondozása és szaporítása

Nemcsak az erkélyünket varázsolhatjuk kertté, hanem a lakásunkba is bevezethetjük a természetet a jól megválasztott szobanövények segítségével. Az első szobanövény, amelyet szeretnék bemutatni nektek, az a magyarul sugáraráliaként, angolul pedig törpe esernyőfaként ismert Schefflera Abricola. A Taiwan és Hainan szigeteken őshonos növény hazánkban is kedvelt, én pedig akkor jutottam három levágott hajtásához, amikor az egyetemi tanszékünkön lévő sugáraráliákat vissza lettek metszve.

Sugárarália

Gondozása:
Elhelyezés: fényigényes növény, ezért fényes, de közvetlen napsugárzástól védett helyre érdemes helyezni. 15-21°C között érzik magukat a legjobban, télen is figyelni kell, hogy legalább 15°C hőmérsékletű helyen tartsuk. 
Öntözés: a sugárarália földje legyen mindig nedves, de sose álljon alatta a víz. A legjobb, ha addig locsoljuk, amíg éppen megjelenik a víz az alátétjében. Locsolás után érdemes gyakran ellenőrizni az ujjunkkal, hogy nedves-e még a földje, ugyanis nem szereti, ha kiszárad a földje. A növekedési időszaka április és szeptember közé esik, ilyenkor gyakrabban kell öntözni. 
Párásítás: trópusi növény lévén a sugárarália a páradús környezetben érzi jól magát, ezért ajánlott párásítani körülött a levelek vízzel való permetezésével, illetve a cserép alá helyezett kavicsággyal.
Tápoldatozás: tavasztól őszig hetente tápoldatozzuk, hogy egészségesen fejlődhessen a növényünk.
Metszés: a sugáraráliát kedvünkre formázhatjuk a hajtások visszametszésével. A formázáson kívül új hajtások növekedését is elősegítni a visszametszés. A legjobb, ha a metszést tavasszal végezzük, de érdemes folyamatosan eltávolítani a megbarnult, elszáradt vagy megbetegedett hajtásokat, leveleket.
Átültetés: az átültetés 2-3 évente tavasszal esedékes, amikor a gyökerek már kilátszanak a cserép alján, utána pedig legalább 8 héten át szüneteltetni kell a tápoldatozást. Az átültetéshez használjunk jó vízáteresztésű virágföldet - ajánlott például durvaszemcsés homokot, aprószemű kavicsot vagy perlitet keverni általános virágföldhöz, hogy növeljük annak vízáteresztő képességét.

Gyökereztetett sugárarália

Szaporítása:
A sugárarália legegyszerűbben a hajtásról vagy levélről szaporítható. Nekem az előbbiről van tapasztalatom: három visszavágott szárat hoztam haza, amelyekről az alsó néhány levelet leszedtem, majd naponta-kétnaponta cserélt vízbe téve gyökereztettem. A gyökereztetés általában 4-12 hétig tart, az én esetemben 8 hétbe telt, míg az egyiknek szép sűrű gyökérzete fejlődőtt. Ezután földbe tettem őket. A két kisebb gyökérzetű hajtás sajnos nem fogant meg és ledobta a leveleit, de a fejlett gyökérzetű hajtás nagyon hamar, körülbelül 2 héten belül új levelehet hozott az eredeti három mellé. A képeken a mostani állapotában (2 hónappal a földbe ültetés után) láthatjátok a sikeresen gyökereztetett sugáraráliámat, a sok új hajtásával.


Egyéb tudnivalók a sugáraráliáról: 
  1. Túllocsolás esetén elszáradnak a levelei, illetve megfeketedhetnek a gyökerei. A gyakorta száraz föld ezzel szemben a levelek megbarnulásához vezet.
  2. A sugárarália mérgező növény, ezért tartsuk olyan helyen, ahol a gyerekek vagy házikedvencünk nem érheti el. Ha arra gyanakszunk, hogy mégis megkóstolták a sugáraráliánkat, forduljunk a megfelelő orvoshoz.
  3. A növény nedve bőrirritációt okozhat, ezért az átültetést és visszametszést érdemes lehet gumikesztyűben végezni.
  4. A sugárarália nagyon hatékony levegőtisztító növény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések